През юни е отбелязан абсолютен връх в температурите

контакти

През юни е отбелязан абсолютен връх в температурите. Регистрирани са повече от три градуса над нормата, в сравнение с новите норми.

Информацията, в сутрешния блок на bTV, съобщи климатологът проф. Георги Рачев. Той сравни температурите и с нормите от 1961-1990 г., като каза, че спрямо нея градусите са с пет повече.

Според проф. Рачев, днешният петък вероятно ще бъде най-студеният ден през този месец, но това важи само за Западна България, защото по морето хората се радват на сухо и слънчево време.

„Дъждът отми праховите частици. За съжаление обаче, валя на сравнително малко места. Имаше и градушки, които унищожиха градинките на хората, на които те разчитат за зеленчуци. Хубавото в лошото е, че тези явления ще стават все по-редки през втората половина на юли“, поясни той.

„На 1 юли от Северозападна Европа ще проникне по-хладен въздух и следващата седмица температурите ще са малко по-ниски, но това ще е нормално за сезона. Възможни са валежи в почти всички райони на България. Малко вероятно е да има градушки, но ако се появят такива, те ще са по-слаби и по-малко интензивни“, каза още проф. Рачев

Климатологът посочи също така, че в Германия  през следващите дни ще бъде много топло, като температурите ще достигнат 30 градуса, но в понеделник следващата седмица в Берлин те рязко ще спаднат до 20 градуса.

„В Западна Европа ще е по-хладно, но на Балканския полуостров ще е горещо, т.е. не само у нас е жега“, поясни той.

Според него през следващите дни в столицата температурите ще се движат около 30 градуса, което е нормално за сезона. В Пловдив обаче на хората отново ще им е топло – там не се очакват и дъждове през новата седмица.

По морето времето е перфектно за плаж – температурата на морската вода вече е 25-26 градуса. А в планините ще има условия за кратки превалявания от дъжд, но това важи само за масивите в Западна България.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук