През пролетта инфекциите продължават с парагрипни вируси

През пролетта някои инфекции продължават. По данни на нашата лаборатория, вече се появяват парагрипни вируси, които са характерни за пролетта, дори за лятото. Това коментира пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тези вирусни инфекции не водят до усложнения като при грипа, нямат масово разпространение и затова не се следят така строго от здравните власти, както грипа. Грипът е опасен със своите усложнения и с това, че много хора едновременно боледуват. Пролетните инфекции не заплашват с усложнения здравето на човека. Мерки срещу тях са консумация на топли чайове и лимони, коментира проф. Кантарджиев. Допълни, че ако хората прибягват до лекарства, трябва да се консултират с лекар.

Според него, грипната епидемия в страната е към края си. По думите му, тя не бе с особено големи размери. Преобладаваше грип Б, който не дава толкова чести усложнения. Имаше тежки заболявания, но грип Б беше по-мек. Заболяха около 700 хил. души, което е по-малко спрямо предишни години. Отчетливото е, че боледуваха малки деца и имаше усложнения на нервната система. Подчерта, че след грипа и респираторните инфекции, се явиха много случаи на синузит.

В студиото проф. Кантарджиев коментира и други теми. Сред тях – своевременното пръскане срещу комари, както и лекуването на полово предавани инфекции. Целия разговор с него, вижте във видеото – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук