Президентът: Явно АЕЦ ще се изгражда като магистралите – на тъмно

контакти

„Явно АЕЦ ще се изгражда като магистралите – на тъмно“, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за решението да започне изграждане на 7-и и 8-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев посочи, че България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри като локация, лицензи, безопасност и най-вече време и средства за изграждане. „Това не се случва“, каза президентът.

Попитан за прекратяването на дерогацията за доставки на петрол към „Лукойл Нефтохим“, президентът заяви, че има риск и от дефицит, и от повишаване на цени, но така и не са показани публично разчети за ефекта от такова решение. Държавният глава посочи, че липсват също аргументирани разчети и модели за важните промени в Закона за енергетиката, свързани пряко с благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. „Точно и затова върнах закона в парламента за повторно обсъждане“, каза президентът.

Румен Радев припомни, че служебното правителство е успяло да убеди „Лукойл“ най-сетне да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 млн. лв. корпоративен данък, при положение че за предходните 20 години такъв данък е събран в размер на 70 млн. лв. „Как успя служебното правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 на 2,40 лв за литър бензин, а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва“, допълни държавният глава.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук