Президентът удостои акад. Васил Сгурев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на медицината, информационните технологии и отбраната.

Сред отличените бе акад. Васил Сгурев, удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ за своите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии.

Акад. Васил Сгурев е почетен гражданин на Димитровград. Удостояването му стана след предложение на Министерски съвет, отпреди няколко месеца. За високите си постижения той е получавал множество награди, като през 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен.

Държавният глава отличи още проф. д-р Камен Плочев и полковник Славчо Велков.

На проф. д-р Камен Плочев бе връчен орден „Мадарски конник“ първа степен за постиженията му в областта на медицината, развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между Република България и редица европейски държави.

Почетен знак на държавния глава получи полковник Славчо Велков за приноса си към отбраната и сигурността на България, както и за активната си общественополезна и военно-патриотична дейност.

Чест е да удостоя със заслужени отличия изявени сънародници, посветили себе си на България и допринесли със своите професионални успехи за нейното развитие и просперитет, заяви президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

От името на наградените акад. Васил Сгурев благодари за държавните отличия. „Всички ние сме работили за просперитета на нашата страна и искаме да я видим такава, каквато са я виждали възрожденците, а именно висока, наравно с всички останали народи, да може да върви напред в една непрекъснато и динамично развиваща се световна система“, заяви отличеният с орден „Св. св. Кирил и Методий“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук