Президентът пред журналисти: На управляващите ще е по-лесно ако се придържат към официалната българска позиция за Северна Македония

контакти

На управляващите ще им бъде по-лесно в политиката и решенията спрямо Република Северна Македония, колкото по-тясно те се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, както и от последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на съюза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес.

Трябва да чуем първо министър-председателя да отговори на въпросите дали има прогрес от страна на Република Северна Македония по изпълнение на договора ни за добросъседство, дали има промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), посветен на европейската интеграция на РСМ.

„КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ , то такъв не само че има, но е и силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с него“, заяви държавният глава. Румен Радев допълни, че ако диалогът в самата управляваща коалиция е нарушен, то причините за това също трябва ясно да се кажат. „България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението“, подчерта президентът.

Държавният глава посочи, че както и досега, в отношенията със Северна Македония ще продължи да прави най-доброто за България – да отстоява нашата история и култура, както и България да защитава правата на македонските българи и като отговорен член на ЕС да имаме ясна загриженост и ангажименти за стабилността на съюза в дългосрочен план. „В същото време ще продължим да работим така, че нашите братя в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция, по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало“, заяви Румен Радев. По думите му, политиците в РСМ най-сетне трябва да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за членство в ЕС.

„Нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки, за човешките права не се води пазарлък“. Това заяви президентът в отговор на въпрос дали готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности има връзка с европейската перспектива на РСМ. „Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, допълни българският държавен глава.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук