Президентът: Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО, отдавна съм казал

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от Националната служба за охрана /НСО/. Това обаче зависи от изпълнителната власт, в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон – от тричленна комисия, в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната, заяви на брифинг държавният глава Румен Радев.

Повод за изявлението му бе акция вчера на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Той акостира на черноморския бряг при парк „Росенец“, близо до Бургас, където има имение, свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Охраната обаче, за която Иванов твърди, че е от НСО, не го допусна и го изблъска към водата. Как се развиха нещата, може да проследите във видеото. Същевременно, в социалната мрежа се появи призив за масово пътуване до парк „Росенец“, в събота.

Публикувахте от Hristo Ivanov в Вторник, 7 юли 2020 г.

Малко по-рано в речта си президентът Радев обясни, че днес е имал разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев, от който е станало ясно, че участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка, подчерта президентът.

Миналия декември, по мое настояване, началникът на НСО събра отново тази комисия и отново разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от такава охрана. Днес настоях ген. Станчев още утре да свика отново тази тричленна комисия и отново да разгледа неободимостта от охрана на НСО на въпросните лица, продължи Радев.

Според него, редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“. На призивите да влезе в изпълнение на правомощията си за НСО, поясни, че приетият през 2015 г. закон за НСО, на практика, отнел правомощията на президента по реално ръководство и контрол.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми възстановят правомощията по закон, завърши изявлението си президентът, което може да видите във видеото, от NOVA:

Изявление на президента Румен Радев

Изявление на президента Румен Радев

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 8 юли 2020 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук