Президентът обяви началото на 20-ото издание на „Българската Коледа“

„Българската Коледа“ е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза. Това заяви президентът Румен Радев, който днес обяви началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.

Началото на тазгодишната кампания беше дадено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В събитието участваха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, кметът и областният управител на Велико Търново Даниел Панов и Георги Гугучков и директорите на РЗИ – Велико Търново и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ Евгения Недева и Красимир Попов. Президентът Румен Радев беше придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

Идеята за „Българската Коледа“ възниква през 2003 година и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

Държавният глава подчерта, че най-важното за успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея. Той изрази благодарност към българските лекари за спасените детски животи, грижите за децата, рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства в кампанията „Българската Коледа“ и за повишаването на доверието в инициативата.  Благодарение на нея все повече български лекари работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват възможностите да прилагат иновативни методи за диагностика и лечение.

„МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е болница с повече от 150 годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване, част от гръбнака на здравната ни система“, посочи държавният глава. Той добави, че в лечебното заведение се полагат грижи за хиляди български деца и открои водещите специалисти, работещи там, посветили живота си на най-хуманната професия. „Виждайки за пореден път българска болница с изключително професионален и сплотен, отдаден екип, съм убеден в бъдещето на инициативата „Българската Коледа“ и на българското детско здравеопазване“, посочи президентът и добави, че за да има българската нация бъдеще, именно за здравето на българските деца обществото и държавата следва да отделят все по-голямо внимание, средства и грижи.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ президентът и съпругата му посетиха отделенията по неонатология и педиатрия. Там те разговаряха с лекарите, отдадени на детското здраве, срещнаха се с лекуващи се в отделенията деца и им подариха книги и коледни играчки.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук