Президентът: Избори през март, при провал за съставяне на правителство

Консултациите с парламентарно представените формации и връчването на мандатите се разполагат така във времето, за да има предсрочни парламентарни избори през март, а не през януари или февруари, ако не се състави редовно правителство. Това стана ясно от изявление на президента Румен Радев при шестата поред консултация, с парламентарната група на „Демократична България“.

Държавният глава посочи, че силно се надява да не се стига до връчването на трети мандат. Ако се наложи, ще го връчи след Нова година, за да не бъдат изборите януари или февруари. Радев обаче дебело подчерта, че ако партиите силно настояват бързо връчване на мандатите и евентуално да водят предизборна кампания по празниците, ще се съобрази.

Ето какво заяви президентът в края на консултациите с „Демократична България“:

Понеже има призиви от различни кръгове да връчвам веднага мандатите, след изборите се ръководя от две основни цели. Първата – да се направи максималното, за да имаме редовно правителство, да се даде време за диалог, да се даде време партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони – надявам се това да помага и да има разум. Втората важна цел – така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари. Това изисква забавяне. Аз си нося тази отговорност, поел съм я. Още веднъж обяснявам защо я нося – няма да насроча избори януари и февруари. Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март.

Ако партиите излязат всичките и кажат – не, искаме веднага мандати, ние сме готови да правим предизборна кампания декември, Коледа, празници, Нова година и да идем на избори в най-тежките условия, аз ще се съобразя. Веднага давам един след друг мандатите. Надявам се да не се стига до трети мандат, силно се надявам.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук