Пред ТЕЦ-а: „Търпението свърши“ срещу „Сейте дървета, не конфликти“

контакти

Както се очакваше, пред ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград се срещнаха двата протеста – на граждани, настояващи за по-чист въздух, както и на служители на Централата и техните семейства, които се обединяват за бъдещето на предприятието.

Мотото на гражданското недоволство бе „Търпението свърши“, с послания – „Чист въздух за нашите деца“, „Чисто бъдеще“… Служителите от Централата се обединиха под мотото „Бъдеще за енергетиката“ и издигнаха плакати – „Сейте дървета, не конфликти“, „Не убивайте работните места“…

Много полиция и жандармерия бе струпана в района на ТЕЦ-а, за да не позволи сблъсъци между двете групи. Немалко патрулни коли имаше и в целия район от центъра на Димитровград до ТЕЦ-а, заради шествието, тръгнало от площад „България“.

Протестираме за правото си на чист въздух. То бива нарушавано от ТЕЦ „Марица 3“, което естествено, не е единственото, емитиращо вредни емисии, коментира от името на организаторите Димитър Караиванов. Той обърна внимание на превишенията на серен диоксид и настоя отговорните държавни институции да си свършат работата.

От страна на предприятието Юлиян Семерджиев сподели, че проблемът се преекспонира, за да се засилят страховете на хората. Той подчерта, че пушекът от комина не означава задължително замърсяване, а предимно работеща икономика. Не сме против да понесем нашата отговорност, против сме да бъдем сочени като единствено отговорни за качеството на въздуха в община Димитровград, подчерта той.

След дълго изчакване, представители на двата протеста се срещнаха, под контрола на полицаи и жандармеристи. От името на гражданите на предприятието бяха връчени детски рисунки и писмо с ултиматум да бъдат поправени техническите проблеми. От Централата пък подчертаха, че писмото не трябва да бъде адресирано до тях и ще бъде върнато на организаторите, инициирали шествието, като допълниха, че продължават да модернизират производствените мощности.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук