Може да спрат всички системи за ранно предупреждение, за бедствия и прогнози

Остават ни броени – 7 дни, до пълно спиране и започване на разпад на структурите. Това се казва в позиция, публикувана на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. След като не можаха да блокират работата на НИМХ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани, допълват оттам.

„По-лошо е, че ще спрат всички системи за ранно предупреждение, за бедствия от хидрометеорологичен характер. Това са наводнения, проливни валежи, замърсяване на въздуха, за Черно море. За да не бъдат спрени прогнозите във вторник, институтът трябва да има ръководство и то ръководство, което е компетентно и може да го управлява“. Коментарът, цитиран от БНР, направи бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, освободен от поста преди няколко дни.

Идния вторник НИМХ ще спре работа заради липса на ръководство. Освен спиране на системите за ранно предупреждение, няма да има и прогноза за времето. Причината е, че няма човек, който да има права да подписва каквито и да е документи.

„Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради оронване на престижа на институцията”, коментира пред БТВ Брънзов. Според мен им трябва по-удобен директор в процеса на разделяне на НИМХ от БАН, след като се дели имущество, активи – аз така си го обяснявам. По-удобен директор за по-лесни преговори, каза още той. Същевременно, стана ясно, че част от НИМХ ще остане в БАН, но не е ясно в какъв състав…

От НИМХ настояват председателят на БАН да уважи волята на работещите и служителите и да назначи за временен директор проф. д-р Христомир Брънзов.

Решението на 35-ото заседание на Общото събрание на БАН – за процедурата за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН, продължава за неопределен срок безвремието за НИМХ и не дава отговор на основни въпроси за бъдещето ни. Време е Правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ, се казва още в позицията на Института.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук