ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: АНТИБИОТИЦИТЕ СПИРАТ ДА ДЕЙСТВАТ

контакти

Има един риск, който не е само за България – антибиотичната резистентност. За мен това е най-големият проблем, предупреди пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В един момент, антибиотиците няма да ни действат. Навлизаме в следантибиотичната ера. Ако световната наука не открива нови молекули антибиотици, ще стигнем до резистентност. Няма ли промяна, ще стане така, че лекарите ще бъдат с вързани ръце, дори за най-обикновени инфекции, заяви д-р Кунчев.

Той коментира актуалната обстановка, на прага на очаквания грип. Евентуална грипна епидемия допълнително натоварва с антибиотици, когато те се използват неразумно. При една чиста вирусна инфекция няма място за антибиотици. Те с нищо не помагат, понякога дори навреждат допълнително, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Към момента малко са случаите на грип в страната. Няма повишаване на заболеваемостта. Все още не е ясно кои щамове ще бъдат водещи. Като такъв се очертава щамът „Хонконг“, който в края на октомври, разболя две жени от София и Стара Загора. От вчера има още един положителен случай, с жена в столицата.

Свинският грип също не е за пренебрегване. Осми сезон се появява. Би трябвало да има обществен имунитет срещу него и му е време да се оттегли. Очевидно, поради малки генетични промени, той успява да зарази хора, допълни д-р Ангел Кунчев. Според  него, този щам също ще го има, но няма да е водещ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук