Предупреждават за опасно високи нива на Марица и други реки

Предупреждения за опасно покачване на речните нива са издадени, първо – за горното течение на Марица, дори и за извиращата от подножието на връх Мусала, от Ледено езеро – Мусаленска Бистрица, и вливаща се при Самоков в река Искър, също е с предупреждение за наводнение, съобщава meteobalkans.com.

Нивото на река Марица при Пловдив ще достигне оранжевия праг за предупреждение, поради значителното и бързо покачване на извиращата северно от връх Шилигарка река Пясъчник и вливаща се в чертите на град Пловдив.

Заради повишаването на нивата на реките Чая, Банска и Черкезица – река Марица ще достигне опасно високи нива при Първомай, както и при Свиленград, на 12 януари, тогава до там ще стигне приливната вълна.

Река Янтра в горното и средното течение се очаква да се вдигне доста, заради покачване на нивата на основните и притоци, сред които Джулница и Росица – най-голям приток.

Река Струма най-вероятно ще се вдигне още, тъй като в началото на долното течение, преди гръцката граница нивото й вече надхвърля 200 кубика в секуда, и към момента е най-пълноводната река в страната.

По цялото Черноморие от Балчик до Бургаския залив също се очаква значително покачване на нивата на реките, като се започне от северната Батова и Двойница и се стигне до вливащите се в Бургаското и Мандренските езера.

Заради очакваните интензивни валежи на югоизток, реките на юг от Бургас ще се вдигат по-значително във вторник и сряда, като река Тунджа при Елхово ще се вдигне до оранжевия праг, тоест около 100 кубика в секунда, а при Ямбол ще е около жълтия праг.

Най-голямата средногорска река също ще е със значително повишаване на нивата, като при град Гълъбово дебитът й ще достигне до жълтия праг за предупреждение.

Оранжев код за дъждове е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, за останалите – жълт.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук