Представят изложбата „550 години от рождението на Коперник“

контакти

Документалната изложба „550 години от рождението на Коперник“ ще бъде открита в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград на 14 март от 13.45 часа, съобщават от Общината.

Експозицията е организирана от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград, със съдействието на Полския институт – София. В програмата на откриването ще участва Акустично джаз трио.

Изложбата  e изготвена от Министерството на външните работи на Република Полша и Архива на Полската академия на науките, по повод отбелязването през 2023 г. на 550 години от рождението на Николай Коперник, 480 години от смъртта му и 510 години от раждането на хелиоцентричната система.

Личността и гениалността на ума на Николай Коперник неизменно са предизвиквали възхищението и възторга на поредните поколения. Безспорно постиженията му са били възможни благодарение на всестранното образование, което младият Николай получава. Събуденото от обучението му любопитство към света, изключителното му усърдие и изключителен талант, както и желанието му за постоянно самоусъвършенстване, съчетано със способността му да вижда в заобикалящия го свят неща, които другите не биха видели, го довеждат до създаването на труда на живота му „De revolutionibus orbium coelestium“, т.е. хелиоцентричната и хелиостатичната структура на света.

Четиринадесетте пана разказват за една истинска ренесансова личност: астроном, автор на хелиоцентричната теория, но и духовник, лекар, войник и дипломат, картограф, юрист и икономист. Ще научите историята на наблюденията на небето преди Коперник, какво е неговото наследство, ще видите негови изображения и портрети, ще научите историята на паметника на великия астроном във Варшава, ще видите картички, медали и марки с неговия лик.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук