Представят в нова светлина археологическите обекти на Светилището на нимфите и Афродита

В нова светлина ще бъдат представени археологическите обекти на Светилището на нимфите и Афродита, при реализирането на проекта, по който има намерение да кандидатства Община Димитровград. Проектът е за около 612 хил. лева, по процедура за безвъзмездна финансова помощ, като общинското съфинансиране ще е 15%.

Това стана ясно на обществено обсъждане, водено от заместник-кмета Яшо Минков. Подробности дадоха проектантите арх. Доника Георгиева и арх. Мирослав Велков, от страната на компанията, разработила техническия проект.

Досега акцентът бе върху Нимфеума – един от най-уникалните и най-добре запазените в страната. Сега решихме да допълним и да представим в по-добра светлина останалите елементи, сред които Мавзолеят и Римската вила. Другите акценти са археологическа станция, информационна система и обслужваща инфраструктура, сподели зам.кметът Минков.

Предвижда се обектът да бъде ограден, с три входа – откъм велоалеята, за автомобилен и достъп на пешеходци. Станцията, освен че ще се ползва от археолози, ще служи и за място, където ще се експонират открити при разкопките артефакти. Ще има и други допълнителни елементи в природната среда, с макети и вградени в тях керамични съдове, например. Мавзолеят ще се превърне в едно от атрактивните места, тъй като е на най-високото място. Ще се подчертае връзката му с останалите обекти, за да види посетителят в цялост античния комплекс.

Концепцията в никакъв случай не е да изграждаме бутафорни елементи, като стени и бетони. Ще има минимална инервенция, без надграждане на зидове, за да запазим автентичното в максимална степен. Консервационните намеси ще бъдат дотолкова, че да направим обектите разбираеми за хората, подчерта арх. Георгиева.

На мястото ще се запази възможността за различен тип събития и отдих, с реконструиране на барбекю и навес. Предвижда се и модерно осветление, което ще позволи организирането на прояви и във вечерните часове.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук