Представиха програмата на юбилейната „Южна пролет“

50-тото юбилейно издание на Литературните дни „Южна пролет“ Хасково 2022 година ще се проведе на 27, 28 и 29 април. Днес на пресконференция заместник-кметът Мария Вълчева и екипът, който организира „Южна пролет“, представиха програмата на литературните празници.

Специални гости на юбилейното издание на Литературните дни ще бъдат 25 от лауреатите на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“. Те ще разкажат спомените си и ще преживеят още веднъж емоцията на хасковската литературна пролет. Двама от тях – Кънчо Атанасов-лауреат на конкурса през 1974 година и Виолета Кунева- лауреат през 2020 година ще запалят огъня на „Южна пролет“ на тържественото откриване от 18,00 часа на 27 април. Всички носители на „Пегас“ ще участват в Лауреатската вечер и от сцената на ДКТ “Иван Димов“ ще споделят своите емоции, свързани с Хасково и уникалния конкурс за дебютиращи поети, писатели, сценаристи и критици.

Тази година в Националния конкурс за дебютна литература участват 45 автори. В жанр „Поезия“ се представят 27 стихосбирки, в „Проза“ -13 книги, „Детска литература“-3 книги и „Драматургия“- 2 пиеси. Председател на журито е проф. дфн Кирил Топалов-писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и обществен деятел.

Членове на журито са Светлозар Жеков – литературен критик, преводач, журналист и книгоиздател, Борис Минков- писател и литературен критик, Йордан Ефтимов – поет, литературен критик и историк, лауреат на „Южна пролет“ през 1994 година и Иван Митев – писател, член на СБП.

„Неповторима „Южна пролет“, добре дошла!“ е първото събитие, което ще фокусира вниманието на ценителите на литературната история на Хасково и на България. Изложбата ще бъде подредена в централното фоайе на Регионалната библиотека. Тази изложба проследява 50-те години литературна история на Хасково, а едноименният сборник -„Неповторима „Южна пролет“ добре дошла!“, дело на историците от РИМ-Хасково, представя всички победители в конкурса за литературен дебют от създаването му до 2021 година.

По повод юбилея на литературните дни в парк „Кенана“ дебютантите ще засадят 50 дървета и ще поставят началото на алея „Южна пролет“. Всяка следваща година в тази алея ще се засажда по едно дърво и така да се отброяват годините на литературните дни „Южна пролет“.

В наситената с изяви програма на Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2022 предстоят още концерти, поетически двубои, срещи с дебютанти и с доказани автори, Базар на книгата.

Цялата програма на Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2022 вижте на сайта на община Хасково www.haskovo.bg  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук