Представиха платформата „Холър лайф“ за обратна връзка с гражданите. Действа. Действайте и вие

От 200 точки в Димитровград и 8 населени места бързо могат да се изразяват мнения, да се поставят въпроси и проблеми към институциите 

Иновативната дигитална платформа „Холър лайф“ за обратна връзка с гражданите бе представена в Община Димитровград от кмета Иво Димов, управителя на агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков и създателя на платформата Радослав Райков. Присъства и д-р Алдин Карагьозов, управител на МБАЛ „Св. Екатерина“, с разяснение за възможната обратна връзка с пациентите, чрез въведената система.   

Освен там, „Холър лайф“ действа и на ключови точки, с 200 канала в Димитровград и 8 от населените маста от общината – Меричлери, Горски извор, Добрич, Крепост, Брод, Радиево, Черногорово и Ябълково, информира Иво Димов. Продължителността на проекта е 1 година, след което би могъл да се надгради.

Няколко са направленията в които гражданите веднага могат да изразят мнение, да поставят въпрос или проблем:

  • Образователна инфраструктура;
  • Социална сфера;
  • Градска среда;
  • Културни институции;
  • Здравеопазване;
  • Общинска администрация.

Целта е бърза обратна връзка, добра комуникация, следене на обществените нагласи и удовлетвореността на хората. При сигнали за проблеми, те бързо да бъдат решавани, синтезира главното Иво Димов.

Радослав Райков, Иво Димов, Добромир Живков и д-р Алдин Карагьозов пред журналистите

Димитровград първа от общините в България въвежда платформата. Проектът е пилотен, но след анонсирането му, миналата седмица, още 10 общини са проявили интерес към внедряване на иновативния продукт, стана ясно на срещата с журналисти.

Концепцията на „Холър лайф“ отговаря на 2 много важни цели: Потребността на гражданите да комуникират по най-лесен начин с институциите и да реагират при проблем, и потребността на общината те да могат да го правят. Във Фейсбук, колкото и да е удобна комуникацията, информацията от нея е трудна за анализ. Тя е разпръсната и неструктурирана. Чрез платформата разпределението и анализирането стават автоматично, въвеждането й е стъпка напред в дигитализирането на общината, изтъкна управителят на „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Как действа системата

От 200 точки в Димитровград и осемте населени места гражданите вече могат, „от ръка разстояние“ да се възползват от системата за обратна връзка. Всеки който желае да каже нещо и да бъде чут, може да го направи, обясни създателят на „Холър лайф“ Радослав Райков.

За целта просто трябва да се сканира QR кодът на стикер, поставен на ключови места. При това сканирането може да стане и от по-голямо разстояние. Интерфейсът се зарежда за секунди. Веднага се разбира, че това не е дълго допитване. Оценка може да се даде веднага, с активиране на някой от посочените отговори. Но може да се постави въпрос или проблем, може да се прикачи и веднага да се изпрати снимка, илюстрираща посоченото. Информацията веднага се изпраща към съответната институция. Получава я и кметът, за да може да осъществява контрол на реакцията. С постъпване на информацията, системата автоматично прави анализ на проблемите, според гражданските мнения, за да се реагира своевременно, каза още Райков.

Очаквания за действието й сподели и д-р Карагьозов, с информация, че стикери с QR-код ще има на регистратурата, в чакалните и във всички отделения на МБАЛ „Св. Екатерина“. Голямото ни желание е да подобрим обслужването. Отворени сме към всяко предложение. Разчитаме на гражданската активност, подчерта управителят.

Защита и сигурност

Сървърите на платформата са в Германия. Защитени са максимално. Пази се конфиденциалността на гражданите, според изискванията на GDPR. Самата платформа притежава вътрешна защита срещу манипулации и т. нар. тролски атаки и тази защита е на много високо ниво, категорични бяха Живков и Райков. Показвало го и използването на иновативния продукт, където е внедряван – градския транспорт на португалската столица Лисабон, в проекти с община Амстердам в Нидерландия, бизнес-приложения в Германия, Центърът за градска мобилност в българската столица, където поне 100 000 софиянци могат да дадат мнения за градския транспорт, ако се поставят достатъчно стикери.

Освен от точките с QR код в Димитровград и осемте населени места платформата може да се ползва през банер на сайта на общината или през директна връзка към адрес: chuite.me/dimitrovgrad

Призивът на кмета, Райков и Живков е за активност на гражданите, за да се постигне ползата от „Холър лайф“ в Димитровград и общината максимално. А, за да подобри обратната връзка, в следващите дни на възлови места ще бъдат поставени и билбордове, даващи възможност и при пътуване с кола гражданин да се включи в системата, анонсира Димов.

Анализ на резултатите ще има след, поне, 3 месеца. Тогава ще можем да обобщим колко граждани са участвали, какви въпроси са поставяли, как са решавани тези въпроси, обеща кметът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук