Представиха идейния проект за Бабин пазар. Изместват търговците след Великден

контакти

Идейният проект за реконструкцията на Бабин пазар в Димитровград бе представен днес пред търговци, ползватели на маси. С тях се срещаха кметът Иво Димов, заместник-кметът Светослав Стойков и управителят на ОП СПИОПТ Ангел Колев, за да обсъдят предвижданите промени.

„Целта ни е да се изградим максимално удобно и ефективно съоръжение, което ще осъвремени облика на пазара и ще повиши условията на работа за вас и удобството на клиентите“, каза кметът Иво Димов. Срещата е втора такава от началото на годината и се провежда по инициатива на градоначалника.

Докато тече ремонтът и обновяването на Бабин пазар, търговците ще бъдат изместени временно от северната страна на бившият хипермаркет „Билла“, където сега се намира китайският магазин. Предвиденият срок за изпълнение на обекта е 200 дни, а  изместването на новото място ще започне след Великден, по желание на самите търговци.

Те настояха пред кмета масите на новото място да се заплащат, за да си гарантират ползването им. Димов сподели, че първоначалните му намерения са били, докато трае ремонтът на Бабин пазар, да освободи търговците от такси с оглед по-неблагоприятните условия на новото място. След като изслуша аргументите им, реши да внесе предложение в ОбС таксите да бъдат намалени наполовина. Проведена анкета сред наемателите на Бабин пазар показва, че до момента 100 от тях са заявили желание да продължат работата си на предлаганото пространство в отсечката от северната страна на бившия хипермаркет.

Междувременно, проектантът на обекта архитект Румен Несторов, от проектантска къща „Лоел“ ООД, подробно разясни новите конструктивни решения по пазара. Предвидени са освен по два реда маси и 8 павилиона със собствени санитарни възли. Всеки павилион ще разполага със собствен санитарен възел. 4 от самостоятелните обекти ще бъдат за цветя, за които е обособено пространството в южната част на пазара, 4 ще бъдат предоставени за хранителни стоки – риба, месо, хляб и млечни произведения. Обсъдена бе идеята да се създаде сектор в началото на северната част на пазара с маси, които да се плащат ежедневно, за нуждите на селскостопанските производители, чиято продукция е сезонна.

Новата визия на Бабин пазар предвижда покривът да бъде на височина в най-ниска точка от 3.5 м. и най-висока – 6 м. Една част от конструкцията му ще бъде с прозрачни панели, ще се затвори пространството зад търговците, ще се изградят два прилежащи паркинга, ще има заведение и административна сграда.

Припомняме, че в края на миналата година /20.12.2017г./ на свое заседание Министерски съвет отпусна целево 1 520 000лв. за ремонт и обновяване на съществуващия от десетилетия пазар.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук