ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ СА КАПАН ЗА ГЕРБ, СМЯТА СОЦИОЛОГ

контакти

Сценарият за парлаяментарни предсрочни избори е лош за ГЕРБ. Насърчаването на разбирането, че партията би могла да управлява самостоятелно, ако отиде на избори, е капан, заяви пред БНР социологът доц. Антоний Гълъбов.

Пропорционалният вот на местните избори показа, че ГЕРБ остава най-влиятелната политическа формация, но трудно би могло да се предположи, че ще постигне самостоятелно мнозинство. Дори през 2009 г., когато ГЕРБ победи категорично на парламентарните избори, не успя да формира такова мнозинство. Самата представа, че ако се отиде на избори, ще има еднопартийно правителство, не отговаря на истината. Ние сме имали само два пъти еднопартийни кабинети и те не завършиха мандата си, каза още социологът.

Според него, предсрочните избори и по-точно – говоренето за тях, устройват някои партии. Ясно за такива, независимо от контекста, говори ДПС. В БСП, пък, виждат надежди, че предсрочен вот би могъл да намали тежестта вътре в партията. Има и „съветници“ на ГЕРБ, смята Гълъбов, които предлагат това да се случи, за да може ГЕРБ да има самостоятелно мнозинство. Нищо от това няма да се случи. Нещо повече, предсрочни избори биха били изключително вредни за България, изложи позицията си анализаторът.

По думите му петте партии в Реформаторския блок продължават да реагират като предизборна коалиция. Според него, те не са успели да образуват единен политически субект, каквито очаквания имаше в началото.

Междувременно, правителството да си подаде оставката, като Бойко Борисов състави нов кабинет, в рамките на това Народно събрание, поиска миналият в лична опозиция Радан Кънев. Лидерът на ДСБ и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторите заявил позицията си на заседание на Блока, но то било отхвърлено.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук