Предсрочните заедно с евроизборите или поотделно?

контакти

Първият мандат за формиране на редовно правителство, връчен от президента на ГЕРБ-СДС, е вече в историята, след като кандидатът за министър-председател Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

Това отвори вратата за предсрочни парламентарни избори. Вторият мандат президентът трябва да връчи на втората по численост парламентарна група – ПП-ДБ. ГЕРБ обаче няма да участва в преговори за този втори мандат, няма да стане и с третия, заяви Мария Габриел на брифинг в неделя следобед. Това, което казваме днес, е много ясно, всичко свърши. След избори ще рестартираме, категорична, пък, бе Деница Сачева.

Веднага след брифинга, председателят на ДПС заяви: Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство. Необходими са бързи предсрочни избори… заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ… Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем.

За предсрочни избори, т. е., че също ще върнат третия мандат, ако им бъде връчен, обявиха отдавана и останалите парламентарни формации. Засега е ясно, че няма връщане назад, но в последните дни и седмици преговарящите за първия мандат ГЕРБ и ПП-ДБ доказаха, че всичко е предпоследно. Тук трябва да включим и снощното обръщение на премиера в оставка Николай Денков, който излезе с призив към ГЕРБ-СДС да не предизвикват пореден цикъл от избори…

Ако приемем, че вече е последно, остава въпросът дали предсрочните избори за Народно събрание ще са заедно с редовните избори за Европейски парламент или поотделно.

Изтича времето и е много вероятно изборите (за Европейски парламент и предсрочните за 50-о Народно събрание) да са разделени“, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Тя припомни, че освен процедурата по връчване на втория и третия мандат, съгласно промените в Конституцията президентът Румен Радев трябва да проведе и консултации преди сформирането на служебен кабинет.

Според най-новите текстове в Конституцията, назначението за служебен министър-председател се избира измежду 10 души.

Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправителите на Българската народна банка – Росен Желязков, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков. Също служебен премиер може да е Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата и двамата му заместници – Горица Кожарева или Тошко Тодоров, или омбудсманът и заместник-омбудсманът – Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук