ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОбС: НА ПРЪСТИ СЕ БРОЯТ АКТИВНИТЕ ХОРА В ДИМИТРОВГРАД

контакти

[quote]КАЧЕСТВЕНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, БЕЗ СИМУЛАЦИЯ НА РАБОТА ОЧАКВА ОТ МЕСТНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ ГЕРГАНА КРЪСТЕВА[/quote]

Гергана Кръстева е завършила Право във Великотърновския университет, като първа специалност, Банково дело, като втора. От 2002 г. е адвокат. Два мандата член на Дисциплинарния съд на Адвокатска колегия – Хасково. Семейна, с едно дете. Председател на Общинския съвет, мандат 2015 – 2019 г. Определя местния парламент като млад и градивен.

 • Г-жо Кръстева, почти изминава първата година от управленския мандат. От тази дистанция, оправдаха ли се предварителните ви очаквания като председател на ОбС?
 • Не съм била общински съветник преди това. Нямала съм наблюдения върху работата на председателите, което е недостатък, но и положителен елемент, защото създадох собствен стил на работа. Двете секретарки в Общинския съвет също са нови. За 6 месеца времето е както много, така и малко, за да се оцени доколко се справяме. Мога да кажа, че ОбС работи в изключителен синхрон с администрацията. Дейността ми като председател нямаше да бъде такава, ако нямах подкрепата на кмета.auto-banner Изключително съдействие получавам и от общинските служители. За да има просперитет, Община и Общински съвет трябва да вървят ръка за ръка, без противоборство и конфликти. Работата на председателя, колкото е представителна, толкова е и документална. Той трябва да знае цялата документация, която минава през институцията. Това в никакъв случай не са само докладните. Има множество жалби от граждани, заявления за достъп до обществена информация, не само от Димитровград.

[pullquote_left]Никога не съм напълно доволна, изисквам винаги повече[/pullquote_left]

 • Каква е личната ви равносметка?
 • Човек съм, който никога не е доволен от себе си напълно. Винаги може да се изисква повече и да се справя по-добре. Моята идея, наред с текущата работа, е да засилим обучението на общинските съветници. Имам пълната подкрепа на Националната асоциация на председателите на Общински съвети /НАПОС/ за организиране на обучения, семинари и предоставяне на лектори. Част от представителните разходи на местния парламент искам да използвам в тази посока. Щастлива съм, че постоянните комисии в ОбС започнаха да работят много ефективно. Ако някой провери протоколите им преди и сега, ще види, че вече се произнасят с мотивирани становища.
 • Преди как бе?
 • Преди комисиите приемаха за сведение, изразяваха положително, отрицателно становище, без мотиви. Целта ми е да изнеса работата на Общинския съвет в комисиите. Членовете имат време да се подготвят, да извикат специалисти от администрацията или други.
 • Според Вас, по-добре ли е един председател на местен парламент да е юрист?Все пак, разглежданите на сесии предложения трябва да бъдат юридически обосновани.
 • Няма законодателно изискване да бъде юрист. Той може да бъде всякакъв. Председателят не е нищо повече от обикновен съветник, с организационни и представителни функции. Но това да бъде юрист е само в помощ на Общинския съвет, защото няма да се ползва юридическа помощ от другаде. Това е плюсът, но в никакъв случай не мога да кажа, че бившите председатели – и Стефан Димитров, и Катя Чалъкова, и Иво Димов, които съм наблюдавала в съзнателния си живот като работещ адвокат, макар че не са били юристи, не са се справяли. Единственият който е бил юрист, може би, е Николай Колев, сега и аз. Не си спомням да е имало друг. Ние сме законодателната власт и сме задължени да приемаме юридически издържани актове. Материята е обемиста и разнородна, обхващаща всички житейски елементи. Нямам наблюдение какви дела са се водили в предходния Общински съвет, защото не се поддържа регистър. В сегашния създаваме такъв, на съдебните производства, защото едно може да продължи през целия мандат и да отиде в следващия. Искаме абсолютна прозрачност. Всички решения на съдилища да се обявяват в сайта на ОбС.

[pullquote_right]Комисиите в Обс работят перфектно, без противоборство[/pullquote_right]

 • Обмисляте ли промени по отношение работата в Общинския съвет?
 • Идеята е да не симулираме работа. Нека да има качествени предложения за решение. Държа да създадем навици в заседанията на постоянните комисии да присъстват хората, които фактически са изготвили докладните по ресори. Специалистът в Общинска администрация да дойде и да обясни спецификите. Така ще се дава възможност за поправяне на грешки, ако има, да се изиска допълнителна информация или да се търси друго решение. На писмено искане на димитровградчанин, например, едно от становищата е да се направи съвместно заседание на комисиите „Законност и обществен ред“, „Икономическа политика и бюджет“, отдел „Приходи“, което ще бъде направено. Ще имаме и две извънредни заседания през август. Ще се работи върху Наредба за опазване на селскостопанското имущество, както и по Наредбата за опазване на обществения ред, във връзка със сигналите за работното време на пазара. Няма да има сесия през август, защото няма докладни, но няма да почиваме. Работата в Общинския съвет вече е канализирана и комисиите работят перфектно. Моята идея е да не ги товаря прекалено много, като им разпределям всички докладни. Искам да бъдат тематични. Конкретна комисия може да има само две точки за разглеждане, но те да бъдат от нейната материя.
 • Ако трябва да дадете оценка на общинските съветници, каква би била тя към момента?
 • Каквато съм по отношение на мен, че винаги може да се изисква повече, такава съм и по отношение на общинските съветници. Разбира се, не съм човекът, който трябва да им дава оценка. Общинският съветник е олицетворение на своите избиратели. Мога да кажа това, което искам да става. Трябва да има съвместна работа с експерти от администрацията и външни, за да има качествена работа. Искам да сведа до минимум възможността някой да ни оспорва решенията. В комисиите на Общинския съвет няма политическо противоборство. Те работят като екип. Искам хората да го знаят.

[pullquote_left]Популизмът е пред камерите, да се правиш на интересен[/pullquote_left]

 • Смятате ли, че местните парламентаристи работят конструктивно, спазвайки обществените интереси или политиката надделява?
 • Всеки сам за себе си може да каже дали защитава политиката на своите избиратели. Надявам се всеки да бъде воден от законността и обществения интерес, а не от други съображения. Не от популизъм. Популизмът е пред камерите да се направиш на интересен и важен. Не трябва така. Направи се на интересен и важен, когато си прочетеш докладните, за да имаш конструктивно мнение по всяка една от тях.
 • У хората остава впечатление, че няколко човека в ОбС решават как да се гласува, другите се съобразяват. Вие как смятате?
 • Не смятам, че е така. Ако беше така, нямаше да има такава палитра в гласуването. Зад едно решение стои политическа отговорност, която се носи от сесийната група. Няма как важните решения да не бъдат обсъждани в нея. Всеки може да гласува по свое убеждение и съвест, в интерес на истината, което става. Не мога да кажа, че няма съветници, които не се влияят от общото мнение. Повечето от тях обаче имат формирано вътрешно убеждение при вземането на решения.

[pullquote_right]За 6 месеца имам само един имейл за проблем[/pullquote_right]

 • А достатъчно активни ли са гражданите и какво допълнително може да бъде направено в тази посока?
 • Гражданите в Димитровград нямат активност, което проличава ясно по време на обществените обсъждания. В Димитровград на пръсти се броят активните хора, т. нар. общественици Повечето предпочитат да пишат за проблеми в социалната мрежа. Ако пишат и до нас, ще можем също да предприемем действия. За 6 месеца имам само един имейл на пощата на ОбС за неокосена площадка в кв. „Мариино“. Гражданите трябва да ни държат отговорни за нещата, които правим. Поради тази причина съветниците от ГЕРБ, например, направиха приемни за граждани.
 • Какви са очакванията ви за втората година от мандата?
 • Искам да сме полезни на хората. Нека да искат това от нас. Всеки може да прояви и законодателна инициатива. Нека хората следят сайта на Общината и на Общинския съвет. Когато качим проект за Наредба, да я прочетат и да дадат становище. Могат да го депозират до мен, до кмета, а не постфактум да реагират.baner-wid

 

 

 

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук