Председателят на Съюза на ВиК операторите: Цената на водата може да скочи с 30%

Цената на водата може да се увеличи с 30% общо за страната, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси, заяви пред bTV председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

В тези проценти не калкулираме държавната помощ, защото не знаем дали ще я има, но нямаме нищо против даже да бъде повишена, за да бъдат намалени цените. Ние искаме само да съществуваме. Рентабилността, на която работим, е между 5 и 8%, допълни Престойски.

Според него, една голяма част от дружествата са изправени пред фалит, най-вече заради високите цени на електроенергията. По думите му, напълно е възможно някои домакинства да останат без вода. Водните дружества са заплашени от фалит, коментираха и от Регионалното министерство, което смята, че Комисията за енергийно и водно регулиране отказва да предприеме действия. От Комисията, пък, настояват, че е необходимо спешно решение за финансово подпомагане на ВиК операторите от бюджета.

Дебело ще подчертая, че искаме не какви да е цени, а социално поносими, каквито трябва да са по закон. Социалната поносимост е различна за различните области на страната. Прието е, че цената за водоснабдяване, пречистване и отвеждане на отпадни води не трябва да надвишава 2.5% от средномесечния доход на домакинствата, за да е социално поносима, конкретизира председателят на Съюза на ВиК операторите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук