Преднамерен се оказва пропускът на Трифонов да съобщи кой мандат ще подкрепи

контакти

Предварително обмислен излиза, че е пропускът на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да съобщи за кой мандат ще отидат гласовете на партията му.

Ще подкрепим правителство от експерти…, заяви Трифонов на 18 май, но без да посочва нито едно име или партия, например, Мария Габриел, ГЕРБ-СДС…, което да насочва евентуално към първия мандат.

Късно снощи той направи ново и много по-конкретно изявление, в което ясно казва: Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова „Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни интереси и да надделее интересът на България, пише Слави Трифонов.

Той посочва, че миналата седмица е обещал ИТН да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, без партийни лидери, като посочва: От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с “Има такъв народ”. Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен.

Към момента е ясно, че първият мандат за редовно правителство с кандидат за премиер Мария Габриел, има подкрепата на ГЕРБ-СДС (69) и ДПС (36) – общо 105 парламентарни гласа.

В 15.00 часа днес държавният глава Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание Мария Габриел, която преди седмица получи от президента папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от името на ГЕРБ-СДС. Очаква се тя да предложи правителство от експерти. Възможно е обаче да има и изненада, предвид интензивни разговори, които били проведени между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в края на миналата седмица.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук