ПРЕДЛОЖЕНИЕ: КРЪЩАВАТ ГЛАВНАТА УЛИЦА В КРЕПОСТ НА ХРИСТО И ПАНЧО ПАНЕВИ

Да бъде кръстена главната улица в Крепост на двамата братя художници и родом от димитровградското село Христо и Панчо Паневи. Такова предложение направи архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги. Той го направи, след водосвета на паната, изрисувани от двамата братя и хасковският художник Владимир Запрянов на църквата „Св. Св. Константин и Елена“.

Предложението бе одобрено, но бе обяснено, че такова решение трябва да мине през Общнския съвет. Намиращите се на място съветници обещаха да се занимаят с въпроса. Във водосвета участваха отец Гоероги, отец Атанас от Крепост и още двама свещеници от Хасково. Паната на храма са 13 на брой, като предстои да се довърши още едно. Те представят библейски мотиви. Основите на църковната обител са поставени през далечната 1874 г. Празничен концерт ще радва крепостчани и гости тази вечер. На 21 май, когато се чества храмовия празник, ще се осъществи Утриня, Света златоустова литургия и водосвет в църквата.

Междувременно, кметът на населеното място Димитър Белчев обясни, че с паната на Христо и Панчо Паневи ще се кандидатства пред Гинес. Освен новите на църквата, много техни рисунки има на много други места в Крепост.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук