ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ВХОДОВЕ НА ПАНЕЛКИ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА САНИРАНЕ – ПООТДЕЛНО

контакти

Входове на панелни жилища да могат да кандидатстват за безплатно саниране, поотделно. Такова предложение за разглеждане от Министерския съвет внася министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. До този момент в програмата за енергийна ефективност можеха да кандидатстват панелките, с най-малко 36 жилища.

Ако предложението бъде прието, ще се избегнат живущи в други входове, нежелаещи да се включат, както и частни случаи. На такъв частен случай се натъкнаха хората в блок на бул. „Стефан Стамболов“ в Димитровград. Оказа се, че блокът е панелен, но към него има тухлена постройка, която поставя под въпрос възможността за кандидатстване.

Предвиждат се и други облекчения, които ще се гласуват от Министерския съвет. Ако в една цяла сграда има един-два апартамента, чийто собственици не желаят жилищата им да бъдат санирани или не могат да бъдат открити, цялостното обновяване на постройката няма да бъде стопирано.

755 са подадените в страната заявления за саниране на многофамилни жилищни сгради към Българската банка за развитие. Сключените договори с общините са 550. Те се подписват между кмета на съответната община като довереник на сдруженията на собствениците, областния управител и представител на Банката за развитие. Парафирането гарантира целевото финансиране на дейностите по обследването и санирането на сградите.

В момента текат процедури за избор на изпълнители на техническите и енергийни обследвания на панелките. Надеждите са в следващите месеци, след приключване на процедурите, да започне реалното строителство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук