Предлагат 1951 блока за саниране в страната, Димитровград в готовност с 63

В нова програма за енергийна ефективност прецизират самоучастието на собствениците

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА, че се предлага 1951 многофамилни жилищни сгради – с подадени документи за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност, да бъдат санирани при сто процента безвъзмездна финансова помощ от държавата, както е стартирала програма.

63 от тези сгради се намират на територията на Димитровград и също могат да бъдат направени, ако се осигури ресурс, стана ясно от информация на кмета Иво Димов. Община Димитровград е готова, при осигуряване на необходимия финансов ресурс, да започне незабавно изпълнение на дейностите по програмата. Става въпрос за 63 многофамилни панелни жилищни сгради, с подписани договори с Общината, поясни на фейсбук страницата си градоначалникът.

За тези сгради ще се прави ремонт на покрива, топлоизолация, подмяна на дограма – основните енергийни мерки, предписани в енергийните им обследвания.

Аврамова, без да се ангажира със срокове, изтъкна, че продължаването на програмата за тези сгради зависи от широк обществено-политически консенсус и осигуряване на финансовия ресурс.

Министърът посочи, че на следващ етап ще се отвори дебат, в който да се разисква нова програма за енергийна ефективност, в която да се прецизира самоучастието на всички собствениците на жилищни сгради.

На снимката: Първият саниран блок в Димитровград по програматаПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук