Предлагат финансова подкрепа и за новородени на завърнали се в Димитровград завършили студенти

Допълнение към правилника решава въпроса с уседналостта

Студенти – димитровградчани, които са били регистрирани по настоящ адрес на мястото, където са учили, но са се върнали да живеят в Димитровград, да могат да получават еднократна финансова помощ след завършването, ако им се роди дете. Предложението е на председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева, след гражданска инициатива, като допълнение в правилника за предоставяне на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Димитровград.

Идеята да се предоставя еднократна финансова помощ, в размер на една минимална заплата, на родителите на новородени деца, с местожителство на територията на общината, бе на кмета Иво Димов, която бе приета от ОбС през 2014 г.

Според сега действащия правилник, финанси се отпускат при условие, че новороденото/осиновеното дете е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Димитровград и към момента на подаване на заявлението поне единият родител има постоянен и настоящ адрес на територията на община Димитровград не по-малко от пет години, считано от датата на подаване на заявлението.

В описаната хипотеза не попадат висшисти, които са били регистрирани по настоящ адрес в съответния град, където е Висшето учебно заведение (ВУЗ), които, след като се върнат в Димитровград, им се роди дете. Такъв е случаят с димитровградчанката Яна Димирева, която е основен инициатор за промяната. Въпроса тя отнесла до председателя Гергана Кръстева и кмета Иво Димов. Градоначалникът напълно подкрепя предложението, информираха от Общината, още повече, че с него са се свързали и други млади хора, попаднали в същата ситуация.

Яна е била студентка в Пловдив. След завършването, прибира се в Димитровград през 2017 г. с приятеля си и си закупуват жилище. През 2018 г. сключват брак и на следващата им се ражда дете. Междувременно си променя адресната регистрация, тъй като в Пловдив е била на общежитие и по задължение трябва там да е регистрирана… Тя няма как да получи финансовата помощ, тъй като регистрацията в Пловдив прекъсва петте години, в които трябва да се води в Димитровград.

„За мен въпросът е принципен, не толкова до определената сума. Удовлетворена съм, че се получи диалог с общинското ръководство, който ще прерасне в промяна към по-добро, защото в моята ситуация ще попаднат и други образовани млади хора, които искат да се върнат в Димитровград, където да отглеждат децата си“, сподели Яна Димирева. „Изказвам благодарности към г-н Иво Димов и г-жа Гергана Кръстева за това, че инициираха тази положителна промяна, допълни димитровградчанката.

Цитираното предложение, публикувано на сайта на Общината за обсъждане, се отнася само за хората, които до 6 месеца след дипломирането си/завършването на ВУЗ, са се завърнали в община Димитровград, където са се регистрирали по настоящ адрес.

На снимката: Яна със семейството сиПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук