ПРЕДЛАГАТ ПРОФ. ИЛИЯ ДОБРЕВ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДИМИТРОВГРАД

контакти

Да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Димитровград“ проф. Илия Добрев предлагат от „Да за Димитровград“. От съветническата група са внесли докладна за заседанието на общинския съвет. Те предлагат званието да бъде връчено за приноса му в развитието на културата в България, предстоящия 24 май – Ден на славянската писменост и култура, както и навършване на неговата 70-годишнина.

Проф. Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 година в Хасково. През 1948 г. семейството му се премества в Димитровград. През 1967 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Сред най-известните му роли са на Васил Левски във филма „Демонът на империята“ (1971) и Митю в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974), по класическата пиеса на Добри Войников.

Много години Илия Добрев е сред най-обичаните актьори на България. Има повече от 130 роли в театъра, киното и телевизията, както и над 50 режисьорски проекта. Печели отличието за най-добра мъжка роля като Кратун от Шекспировите „Напразни усилия на любовта”, под режисурата на Леон Даниел. Една от последните награди в колекцията му пък е „Максим” за образа на музиканта Сарафанов в „По-големият син”, от Вампилов, постановка на Николай Ламбрев-Михайловски. Радва се на щастлив брак с колежката си Нина Стамова, която е била актриса в димитровградския театър.

Проф. Илия Добрев преподава актьорско майсторство 33 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Негови ученици са над 100 действащи в момента актьори, сред тях са: Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Карла Рахал, Васил Драганов, Христо Гърбов, Нети, Ани Пападополу и др. През миналата година издаде биографичната книга „Песъчинки от спомени”, която ще бъде представена в началото на юни в Клуба на дейците на културата /КДК/ Димитровград. 

Снимка от grada.bg 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук