ПРЕДЛАГАТ МАЕСТРО ДОЦО ВЪТКОВ ЗА ПОЧЕТЕН НА ДИМИТРОВГРАД

Да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Димитровград Доцо Вътков, предлага кметът Иво Димов.

Маестро Доцо Вътков е роден в с. Брегаре, Плевенско, на 19 февруари 1935 г.  През 1955 г. Вътков се дипломира в Учителския институт в Плевен и започва работа като учител по музика в мъжката гимназия. През 1966 г. завършва Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, а на следващата – инструменталния факултет.

Доцо Вътков е сред големите и уважавани диригенти и композитори в България. 18 години е диригент на Представителния духов оркестър на Ансамбъла на Строителни войски, където работи с едни от най-добрите изпълнители в България. От 22 години ръководи Забавно-духов оркестър Димитровград. Работи с имена като Видин Даскалов и Жул Леви. Благодарение на неуморимия му дух и енергия оркестъра се запазва и развива през годините. Той е в основата на утвърждаването на „Есенните музикални дни”, които се провеждат ежегодно в Община Димитровград. Благодарение на личния му принос и висок авторитет сред музикалните среди, участници в „Есенните музикални дни” са имена като Милчо Левиев, Вики Алмазидо, Борислав Йоцов, клавирно дуо проф.Дора и Атанас Славчеви, Анелия Шуманова, Орлин Горанов, Стефка Оникян, Аделина Кънева, Марчо Апостолов, акад.Петко Радев, проф.Жени Захариева, проф.Петър Льондев, Перкусионен ансамбъл Плевен и много други.

Доцо Вътков възразжда стотици музикални  произведения на български композитори. Автор на десетки хорови произведения за женски и смесен хор, собствени хора и ръченици. Аранжира пиеси за духов оркестър и симфонични произведения за такъв. Създател на певчески хорове и оркестри.  Дейно работи за утвърждаването на българската музикална култура в Димитровград. Създател е на детските духови оркестри в Плевен и Севлиево. В момента активно работи по такъв и в Димитровград. Споделя идеята за учредяването на нови творчески формирования и нови творчески продукти, за обновяване на съществуващите формации и обогатяване на духовния живот.

Маестрото е отличаван многократно на различни музикални фестивали у нас и чужбина – Белгия, Франция, Холандия, Северна Корея и др. Гост-диригент на почти всички духови оркестри в България. Жури на множество конкурси и фестивали.

През 2010 г. е удостоен с наградата на Община Димитровград за деец на културата. Носител на ордените „Кирил и Методий“ – I и II степен, медал „Св. Климент Охридски“, „Златна лира” на Съюза на българските музикални и театрални дейци, два пъти е отличник на Министерството на културата.

България се нуждае от хора като маестро Доцо Вътков. Достоен деец на културната общност, който наред с постиженията си на музикалното поприще и с личния си морален пример заслужава да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Димитровград. За Димитровград е изключителна чест, че името му се свързва с нашия град и предлагам в навечерието на своята 80-годишнина маестро Вътков да получи своето заслужено признание, казва кметът на Димитровград.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук