Предлагат акад. Васил Сгурев за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Предлагат почетният гражданин на Димитровград Васил Сгурев да бъде награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Министерският съвет дава предложение до президента на България за награждаване на акад. Сгурев за особено значимите му заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии. Инициативата е на Българската академия на науките (БАН).

Васил Сгурев е роден на 3 май 1936 г. в Първомай. От 1943-та до 1950 г. получава начално образование в училището в квартал „Марийно”, а през 1954 г. завършва гимназията в Димитровград.

През 1960 г. завършва висше инженерно образование в Ленинград/Санкт Петербург, Русия, със специалност „Електромеханика“, а след това специализира в Института по кибернетика в Киев и в Института по информатика в Санкт Петербург. През 1968 г. защитава докторската си степен, през 1989 г. е избран за член- кореспондент на Академията, а през 1997 г. става академик. Заемал е длъжността председател на Федерацията на научно-техническите съюзи, на Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“, на Българската асоциация по изкуствен интелект и на Дружеството по разпознаване на образи…

В продължение на 10 години акад. Сгурев е член на Комисията по машинно-електротехнически науки към Президиума на Висшата атестационна комисия, бил е ръководител на дейността на БАН по Националната програма за персонални компютри, както и на програмата за промишлени роботи…

За високите си постижения акад. Сгурев е получавал множество награди, като през 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук