Преди 70 години, пристигат първите 1000 бригадири на строителен обект Димитровград

На днешния ден, преди 70 години, тук, на това място, пристигат първите 1000 бригадири. На 22 юни 1947 г. се състои митинг, на който официално се открива строителен обект Димитровград. В строителството му участват 50 хил. бригадири – младежи и девойки от цяла България, които с доброволния си труд, вземат участие в изграждането му. Това сподели директорът на Исторически музей Димитровград Елена Георгиева, при откриването на Втора национална конференция – „Светът на българина през ХХ век“, в зала „Гроссето“. Повод за нея е годишнината от основаването на Димитровград.

Научен ръководител на форума, с основен организатор Исторически музей, е проф. д-р Искра Баева, от Софийския университет. Ще продължи два дни, с участието на 59 специалисти – историци, архитекти, етнографи, изкуствоведи и др. Те ще разгледат отражението на изминалия век във всичките му аспекти – политически, икономически, социални, културни и др.

Поздравление към участниците отправиха кметът на Димитровград Иво Димов и областният управител на Хасково Станислав Дечев. Преди това прозвуча „Моя страна, моя България“, в изпълнение на Кристин Стефанова. Тази песен е емблема на 20 век, каза Елена Георгиева.

Макар и млад, Димитровград има своята история. Радвам се, че след конференцията всички вие ще бъдете част от нея. Бих искал да благодаря на организаторите за отличната подготовка. Темите, които ще разгледате, са изключително важни за нас и наследниците ни, защото светът се променя пред очите ни, каза Иво Димов.

През 1947 г. на картата на България се появява нов град, който през годините показва своята жизненост и устойчивост. В разговори, задавам провокативния въпрос: Възможно ли е съвременниците сега да направим такова чудо – да създадем нов град в страната?! Ако публицист реши да напише книга за България от онзи период, трябва да започне с изграждането на Димитровград, категоричен бе Станислав Дечев.

Проф. д-р Баева акцентира, че настоящата конференция е плод на вече родена традиция. Първото й, много успешно заседание, бе през 2011 г. Тогава бе издаден сериозен труд с доклади. Надявам се, че и тази ще приключи толкова успешно, каза научният ръководител на форума.

Очакванията са, след конференцията, да бъде издаден сборник с представеното. Според организаторите той ще съдържа автентична историческа картина, която разбива или променя представи.

Програмата на конференцията – вижте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук