Преди 100 години става първият държавен преврат в новата история на България

контакти

Преди 100 години е осъществен първият държавен преврат в новата история на България. Той е известен като Деветоюнски преврат, станал на 8 срещу 9 юни, когато е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС), начело с Александър Стамболийски.

Малко преди полунощ на 8 юни 1923 г. са прекъснати телефонните връзки със София. В 3:00 ч. сутринта електричеството угасва за 4 минути. Това е знакът за начало на преврата. Военни отряди, ръководени от щаба на Военния съюз, бързо овладяват държавните институции и стратегическите обекти – полицейските участъци, пощите, гарите. До сутринта на 9 юни превратаджиите са завзели властта.

Земеделското правителство на Александър Стамболийски е свалено. След зверски изтезания, Стамболийски е обезглавен. За ужаса свидетелства кървавият надпис в стаята на инквизицията, в село Славовица, както и думите на цар Борис: „Под тънкия слой цивилизация, българинът си остава страшен варварин!“ Изненадващ е коментарът на Ърнест Хемингуей, по това време – кореспондент на „Торонто Стар“: „Стамболийски беше убит от хората, които доведоха до пълна разруха страната, която той се опитваше да спаси.“

Водачи на Деветоюнския преврат са генерал Дамян Велчев и полковник Кимон Георгиев – професионални заговорници, майстори на политическото оцеляване, организатори и на другите два пуча на епохата – превратите на 19 май 1934 и на 9 септември 1944 година. 29-годишният тогава Цар Борис е принуден или да подпише Указа за назначаване на превратаджийското правителство, или да абдикира.

Така, на власт идва правителството на Александър Цанков – Кървавият професор. С неговото управление започва черният период на България, запомнен с невиждан масов терор, Септемврийско въстание, метежи, атентати, арести, убийства, гражданска война, реки от кръв в битката с надигналите се червени сили. До края на живота си Кървавият професор отказва да поеме отгoворност за събитията и заявява: „Аз отговарям само на въпроса: запазихме ли държавата?… Да! Ние предупреждавахме, ние молехме да не се посяга върху държавата и предупреждавахме: който посяга върху нея, ръката му ще бъде счупена, главата му откъсната. Уви! Не бяхме чути…“, се казва в анонс в предаването „История.БГ“ на обществената телевизия.

Снимка: elle.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук