Преди есенните дъждове: Въпроси и отговори за проблемните речни участъци в региона

Установените от „Басейнова дирекция“ са 13, но колко са неустановените?

контакти

360 са установените речни участъци в страната с намалена проводимост на водата, 7 от които в община Царево, според доклад на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, представен през октомври 2022 г. Това бе обявено на 8 септември тази година при изслушване на министър-председателя акад. Николай Денков, след опустошителните наводнения по Южното Черноморие.

Справката бе повод да потърсим информация от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за това кои от участъците са на територията на област Хасково и са приоритетни за почистване, има ли отпуснати за целта средства? Отговори изпратиха от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БД ИБР).

Оттам съобщиха, че в периода 1 януари 31 декември 2022 г. експерти на дирекцията са извършили общо 38 проверки на участъци от речните легла в област Хасково. През септември същата година на кметовете на общините е издадено предписание да предоставят информация за констатирани участъци с нарушена проводимост на речните легла, в границите на съответните райони, както и мерките, които ще бъдат предприети. Същата информация е поискана и от областните администрации, касаеща границите на урбанизираната територия в съответната област.

Установени са 13 речни участъци с нарушена проводимост, които се намират на територията на общините Димитровград, Любимец и Симеоновград. За всички участъци са дадени предписания за почистването им. Всички 13 участъка са с приоритет за почистване, поради това, че попадат в рамките на населените места. Основната част от установените участъци с нарушена проводимост са по дерета в селата, както и р. Лозенска, р. Меричлерска, р. Белишка, р. Йерусалимовска. След извършените проверки от Басейнова дирекция е изпратен доклад до Министъра на околната среда и водите с предприетите и осъществени действия, поясняват от БД ИБР.

В посочените от дирекцията данни поне три пункта предизвикват въпросителни.

  • Защо след като експерти от Басейнова дирекция са направили 38 проверки, е поискано от кметове и областни управители да посочат констатирани участъци с нарушена проводимост?
  • Кой е установил 13-те речни участъци с нарушена проводимост – кметовете, съответно областните или експертите на Басейнова дирекция?
  • Понеже е посочено, че тези 13 участъка са с приоритет за почистване поради това, че попадат в рамките на населените места, въпросът е: Колко са участъците извън населените места и констатирани ли са те? А последното е съществено, тъй като буйна растителност може да образува високи води, независимо дали се намира в населено или извън него място…

От дирекцията продължават:  В началото на 2023 година участъците с предписания са проверени отново с цел установяване на изпълнението на дейностите по почистване и осигуряване на проводимост, като също така е събрана информация от общинските и областни администрации. За резултатите отново е уведомен Министъра на околната среда и водите.

Така следващ въпрос е: Установено ли е изпълнението или…? За резултатите е уведомен министърът, но какви са те, не се съобщава. Отговорът за изпълнението най-вероятно е отрицателен, защото на въпрос дали към момента има отпуснати средства за почистване на речните корита в област Хасково?, се заявява: В БД ИБР не е постъпвала информация за отпуснати средства за почистване на речните корита в област Хасково.

С две думи, пари няма, действайте… Възможно е да е пресилено казано, защото се конкретизира, че за границите на населените места отговарят общинските кметове, извън тях отговорни са конкретни изпълнители – в  граници на възложени им територии, както и областните управители – в останалите случаи… С други думи, в общинските бюджети може да са заложени средства, друг е въпросът за оползотворяването им по предназначение… Средства могат да постъпят и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, при условия, че са включени в Годишния план за изпълнение на Националната програма за намаляване на риска от бедствия. Целият отговор на БД ИБР – в документа (тук)

Сега един конкретен случай, с реката в хасковското село Книжовник. Да кажем какво се вижда на снимките над абзаца, правени на 9.09.2023 г. Буйната растителност, на първата снимка, не е завой по черен път или бряг, например, Под нея минава вода по прав участък, която се влива в намиращ се на метър-два следващ гьол – на втората снимка, който е също (като) джунгла. Районът е на 100 метра от центъра на селото, а не някъде далеч от населеното място. Дали въпросната растителност няма да подейства като бент при високи води и какво биха предизвикали спрямо количествата?, е риторичен въпрос.

По темата трябва да се каже допълнително, например за безхаберието на обществото и на отделните хора, на болшинството от които не само че отдавна не им пука, ами и вече не забелязват джунглата, в пряк и преносен смисъл. Когато става дума за вода, за Книжовник може да се каже още. Селото има промишлена вода за поливане, идваща на самотек от язовир, за който е вързан друг и т. н. До всяка една къща е прекарана промишлена вода навремето (разбирай през социализАма). А сега някои казват: Дай да я затрием, че не можем да поддържаме системата… И то във времена, когато в съседно Хасково се скъсаха да търсят под земята подходяща за пиене вода… която в едно село, ако стане проблем с промишлената и ако няма кладенец…, може хората да започнат да поливат с нея. Същото се отнася и за  посочената река, с храсти като дървета в коритото й, превърната в блато, но по принцип не е, както личи по рибите, които приютява, показващи каква вода може да преминава през нея, разбира се, ако се пуска периодично от язовира, направен по поречието й…

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук