ПРЕДИ ДЕН НА ЕВРОПА ИМА ДЕНЬ ПОБЕДЬI

контакти

Преди Деня на Европа има День Победы. Всеки един българин знае, че във всяко едно време ще се намери руснак, който да му помогне в трудност. Това каза в словото си на 9 май председателят на общинския съвет Стефан Димитров.

С едноминутно мълчание официални лица и граждани почетоха паметта на загиналите във Великата отечествена война. Положиха венци и цветя пред паметника на маршал Толбухин, отбелязвайки победата над нацистка Германия. Напомняйки за тези събития, слово произнесе Иван Радев – председател на Съюза на ветераните в Димитровград.

С „Ода на радостта“ пред бившето кино „Медея“ продължи празника с честване на Деня на Европа. Последваха поздравления и речи за празника. С изпълнения се включиха учителска вокална група „Романтика” и танцова формация „Галаксико“.

След Втората световна война Европа е разрушена физически, икономически и обществено. На 9 май през 1950 година е направена първата крачка към обединението на народите на Стария континент. Началото е поставено от Робер Шуман, който по това време е министър на външните работи на Франция. Той поставя основите за създаването на Европейския съюз, прочитайки пред международната преса в Париж своята декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация”. През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до наши дни тази дата символизира стремежа към единство, мир и просперитет. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук