Превес на мъжкото участие в конкурса за есе „Непознатият Пеньо Пенев“

контакти

Превес на мъжкото участие в ученическия конкурс за есе, на тема: „Непознатият „Пеньо Пенев“, изненада журито, което определи това като рядко явление. Негов председател бе учителят от хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” Диана Бонева. Членове – учителят от хасковското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Милена Минчева и Теодора Андонова – уредник на димитровградския Дом-музей „Пеньо Пенев“, който организира конкурса, съвместно с Община Димитровград.

Наградите на отличените бяха връчени миналата вечер в Дом-музея от председателя на журито и от директора на Исторически музей – Димитровград Антоанета Станчева.

На първо място журито класира Георги Гьоков, на второ – Атанас Гальов, на трето – Христо Русев. Поощрителни награди бяха присъдени на Божидар Александров и Атанас Атанасов.

Любопитно е, че се отличаваше мъжкото присъствие, като се има предвид, че на тази възраст момичетата са по-изкушени от участието си в литературни конкурси, обърна внимание председателят на журито Диана Бонева. Тя подчерта, че всички работи са написани с отношение към проблематиката и онова, което е вълнувало душата на твореца, поздрави участниците и им препоръча да заявяват по-смело личните си позиции, за да убеждават по-силно.

Към поздравленията се присъедини и директорът на Историческия музей Антоанета Станчева, която допълни, че първото издание на конкурса създава предпоставки за успешното му продължение. „Началото е половината от цялото“, цитира поговорка тя, с пояснението, че след началото става много по-лесно.

След награждаването, Милена Минчева представи своя гледна точка за непознати страни на поета. Повод за конкурса бе 93-годишнината от рождението на Пеньо Пенев, която се навършва на 7 май. Част от есетата от първото му издание може да прочетете на страницата в социалната мрежа на едноименния Дом-музей в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук