Преброяването ще е от 7 септември до 3 октомври на два етапа

До 17 септември – по интернет. От 18 септември – с посещения на домакинствата

Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа. Първият етап е от 7 до 17 септември и ще бъде по интернет. Вторият етап започва от 18 септември и ще бъде до 3 октомври, когато преброители ще посещават домакинствата. Това бе уточнено на заседание в Областна администрация – Хасково, във връзка с провеждането на националната кампания. То бе водено от заместник-областният управител Виолета Желева и началника на отдел „Статистически изследвания – Хасково“ Светла Велева, съобщиха от Областна администрация.

При преброяването по интернет дадено лице може да се регистрира с персоналния си имейл и може да регистрира от същия акаунт своите роднини от съответното домакинство, както и жилищния имот. Лицето, попълнило анкетната карта електронно, ще получи обратен имейл с 15-цифрен код, който трябва да предаде на преброителя, който ще го посети. „В случай че лицето, което вече се е регистрирало онлайн, отсъства от дома си, то ще може да постави на входната врата на имота си информационен картон с попълнен код. Този информационен картон е изработен специално за кампанията и преброителят при обход ще въведе данните от него.“, уточни Светла Велева.

Преброяването е важна общонационална задача. Затова Виолета Желева призова повече хора да участват в електронното преброяване на населението и жилищния фонд. Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределянето на финансиране в различните области, като образование, здравеопазване, социална защита и др.

В 00:00 ч. на 7 септември започва електронното преброяване, което ще  продължи до 24:00 ч. на 17 септември. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта на www.census2021.bg

Във втория етап, от 18 септември и ще бъде до 3 октомври, преброители ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, включително в събота и неделя.

Преброителите за област Хасково са 665, а 162 лица са одобрени за контрольори. Има 60 резерви като при необходимост ще заемат местата на редовните.

От 23 август тази година започна обучението, като преброителите и контрольорите от 10 общини в областта вече го преминаха. Утре в обучението ще се включат и лицата от община Димитровград. Оттам уточниха същевременно, че обучението на 3 септември ще е в зала „Гроссето“, на три групи. От 9.00 ч. ще бъдат обучавани преброителите по селата, от 11.30 ч. тези за града и от 14.00 ч. на инструктаж от НСИ ще са контрольорите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук