Пращат четирима украинци на работа в Областна администрация – Хасково

Четирима украински бежанци, пребиваващи с временна закрила на територията на област Хасково, са насочени от Регионалната служба по заетостта да бъдат наети в Областна администрация – Хасково, съобщават оттам. Това става по приетата с единодушие на 21 май тази година  Регионална програма за заетост на област Хасково за 2022 година.

Става дума за двама мъже и две жени. С тях вече са направени интервюта. Дали ще бъдат наети и допълнителна конкретика  за работните места, ще станат ясни до 1 юли, когато стартира посочената Регионална програма за заетост, която ще продължи до декември месец тази година.

Можем да наемем до 5 човека, коментира при приемането на Регионалната програма за заетост областният управител на Хасково Катя Панева. Заетост по програмата ще бъде осигурена основно за лицата с ниска квалификация, за останали без работа след пандемията, за лица над 50-годишна възраст, които по-трудно си намират работа. Ще бъдат обхванати засегнати от войната граждани на Украйна, които имат статут за временна закрила. Възрастни и хора с увреждания също ще бъдат обгрижвани чрез тази програма.

От Регионалната служба по заетостта информират още, че към днешна дата 14 работодатели в региона са заявили 53 свободни работни места. Общо 27 са насочените регистрирани търсещи работа, наетите до момента украинци са 2.

Само 6 са новорегистрираните украински бежанци в област Хасково за периода от 15 до 22 юни 2022 г.

От началото на войната в Украйна на територията на област Хасково са били регистрирани и преминали 608 украински граждани, от които на частни адреси – 236, в хотели са били 372. Жените са били 300, децата – 167, мъжете – 141, съобщават от служба „Миграция“ към МВР – Хасково. Украинските граждани с предоставена временна закрила са 390, а издадените регистрационни карти са 271.

От Регионална дирекция „Социално подпомагане“ посочват, че от началото на войната в Украйна са приети 114 заявления за еднократна финансова помощ. По 102 от тях са отпуснати помощи, по 6 заявления се работи и има 11 отказа.

До този момент са подпомогнати 77 семейства – в Хасково, Димитровград и Минерални бани, информира същевременно от областната структура на Българския червен кръст (БЧК). Предоставени са им хигиенни материали, памперси, играчки, хавлиени кърпи, спално бельо, одеяла, дрехи, обувки и др. Предоставени са и пакети с основни хранителни продукти на 47 семейства. Дарителските кампании във връзка с пострадалото население от Украйна продължават, уточняват от БЧК. От областната структура изрично подчертават, че имат възможност да подпомогнат нуждаещите се украински граждани с хигиенни и други материали.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук