ПРАХ И СУША МОРЯТ БРЕЗИТЕ КРАЙ ДИМИТРОВГРАД

контакти

Брези в лесопояса южно от Димитровград, край пътя за Хасково съхнат от известно време, забелязват еколози. Голяма част от белите дървета безвъзвратно вече са изгубени, други се борят, въпреки че има и раззеленени. Останалите дървесни видове не са засегнати. Причините специалисти по растителна защита отдават на климатичните промени и състоянието на въздуха.

За мен основно за съхненето на брезите допринасят  сушата и жегата. Брезата обича по-студения климат и много влага. Но напоследък летата са горещи и сухи. Въздушните течения също изиграват роля в процеса. Това дърво не обича мръсния въздух, какъвто в Димитровград не можем да кажем, че липсва. С една дума – видът явно не е подходящ за тук, коментира агрономът Данаил Димов, ръководител на отдел „Озеленяване“ в „Нео Титан“, който не се ангажира с мнение за евентуалните причинители на аерозамърсявания. Брезите живеят около 45-50 години. Много от  дърветата в общината вече са достигнали или са близки до тази възраст, допълва Димов.

За брезите се знае, че са като еталон за екологичното състояние на населеното място. Колкото по-неблагоприятни са условията, толкова повече те съхнат. Според агронома, ремонтите около автомагистрала „Марица“ също оказват влияние върху „деликатните” дърветата. Наблизо от 2 години се копае, вдига се прах, тежки машини изхвърлят  газове, имаше поредица от взривове.

Както казах, брезите обичат повече хладния и студен климат. В Русия, например, ги има много. Там дори са с нарицателно име. В Димитровград се забелязва, че засадените по северните краища са запазени, тъй като е по-студено и се задържа повече влага. Изрязахме много изсъхнали, но и навършили години между пространството от бившето кафе „Марая“ до спортна зала „Младост“. От друга страна, до ОУ „Алеко Константинов“ са запазени, защото са в северна част. Другото, което трябва да се знае е, че брезите не бива да се засаждат на единични бройки. Трябва да са повече, защото явно си изграждат микроклимат като си пазят сянка една друга. Хващат се бързо и не са капризни. Морят ги суша и мръсен въздух, казва Данаил Димов.

При брястовете също има проблеми. Тях ги хваща холандска болест и съхнат за една седмица. Има такива засегнати в Димитровград дървета, но не знам откъде идва болестта. По други видове не съм забелязвал проблеми. В града и около него най-добре се развиват липи, кестени, платани, явор, ясен, върба и някои други, коментира ръководителят на „Озеленяване“-то в „Неотитан”.

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук