Празничен концерт за димитровградчани ще изнесе ансамбъл „Странджа“

контакти

Празничен концерт ще изнесе професионален фолклорен ансамбъл (ПФА) „Странджа“ – Бургас, довечера, 1 септември, от 20.30 часа на площад „България“ в Димитровград.

Разнообразие от носии, уникален синхрон и хореография на близо 50 музиканти, певци и танцьори от ансамбъла ще поднесат незабравими преживявания на димитровградчани.

(ПФА) „Странджа“ е изнесъл над 6000 концерта у нас и в чужбина. Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия и редица други страни.

Ансамбълът е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Той се състои от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав.В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

Главен художествен ръководител е Марио Егов, диригент на ансамбъла – Любен Касабов, диригент на оркестъра – Николай Чапкънов, хореограф – Михо Атанасов, хормайстор – Атанаска Бонева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук