Празник на Свети Цар Борис-Михаил – Покръстител

Празник на Свети Цар Борис-Михаил – Покръстител отбелязва Българската православна църква на 2 май. С неговото име се свързва покръстването и утвърждаването на християнството в България, процес започнал през 864 г. То е осъществено от цар Борис I, приел името Михаил. Още преди покръстването обаче, християнството взело да се разпространява по нашите земи.

Прабългарите робували на разни жалки суеверия. Те били идолопоклонници, занимавали се с гадания и заклинания, вярвали в амулети, в добри и лоши дни, предавали се на срамни езически игри, били многоженци и се веселели с бесовски зрелища и песни. Не познавали истинския, живия Бог… В тоя мрак гинел народът ни и нямало кой да го просвети. Но ето, над това жалко езическо население изгряла, по Божия милост, светлината на Евангелието. Чула се благата вест за спасението. Онзи, Който в началото на творението казал:“Да бъде светлина!“… благоволил да запали светлината на вярата в сърцето на св. цар Борис и чрез него да разгори огъня на светата християнска вяра в целия български народ.

Призван от Бога да християнизира народа си, великият покръстител извършил това славно дело. Направил го не само като изряден държавник, загрижен за доброто бъдеще на поверената му от Бога страна, но и по дълбока вътрешна убеденост, се казва в житие на св. цар Борис-Михаил, покръстител на българите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук