Свети Дух почита църквата

контакти

Празник на Свети Дух – третото лице на Бога, почита Православната църква. Светият Дух, като едно от лицата на Светата Троица, има неръкотворен произход, не е сътворен, а е предначален.

По църковния календар, ден по рано, в неделя, се празнува Петдесетница, приемана като рожден ден на Христовата църква. Това е денят на Светата Троица, символизираща Отец, Син и Свети Дух. Петдесетница прославя явяването на Духа върху апостолите на 50-я ден след Великден, когато Исус Христос основава църквата си на земята, пращайки Светия Дух, чийто ден се пада в понеделник.

Третото лице на Бога, според християните, дава на определени вярващи благодатни дарове, които се предоставят посредством тайнства.

В иконографията, Светият Дух се изобразява като гълъб, като ангел, като огнени езици. Той обогатява човека с духовни дарове и плодове, прави го добър.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук