Празник на светите равноапостолни Константин и Елена

контакти

На 21 май Църквата чества паметта на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който християнството се въвежда като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. По време на поклонение по местата, където е живял Христос, царица Елена открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Днес ние отдаваме молитвена почит на оня, който сложи край на кървавото гонение на езичеството срещу християнството. Това е св. цар Константин Велики ведно с майка си блажената Елена. Св. Константин беше този, който запрети на тъмнината да пречи на светлината свободно да праща лъчите си, та всички ония, които са били в мрак и смъртна сянка, да бъдат огрени от светлината. В историята техният подвиг е предел между две епохи, пишат от Българската православна църква.

На 21 май именици са Константин, Костадин, Костадинка, Елена и др. Хубав празник на всички!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук