Празник на дърворезбата с изложба в Деня на Свети Спиридон

В празник на дърворезбата се превърна изложбата на майстор Георги Георгиев, организирал изложба тази вечер, отбелязвайки 20 години творчество и 6 години откакто отвори магазина си – ателие в Димитровград. Събитието не е случайно днес. На 12 декември е Денят на Свети Спиридон – закрилник на занаятчиите. Освен това Георги е председател на сдружението на димитровградските дърворезбари, носещо името на светията.

Изложбата откри художничката Надежда Стойнева, доскорошен уредник на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. За да работиш с дървото, трябва да усещаш не само материала. Самата ти душа трябва да бъде топла, но достатъчно твърда, да има корен, да расте, да дава плод, но и да гори. Георги цял живот е запленен от магията на дърворезбата. Постоянно е усърдието му да работи и чрез изкуството си, да живее в нашия твърде материален и комерсиален свят, сподели през аудиторията Стойнева.

Шест самостоятелни изложби е реализирал до момента дърворезбарят Георги Георгиев в Димитровград и страната. Участвал е в десетки изложения и фестивали в страната. В работата му се открояват иконостасите му, каквито е правел за църквите в димитровградския  кв. „Мариино“, в селата Каснаково, Длъгнево, Долно Белево, Злато поле, Горно брястово и Калугерово. В момента прави и иконостаса, за църквата в Скобелево.

Майсторът не беше многословен при откриването на изложбата, но не беше и необходимо, защото творенията говорят достатъчно за златните му ръце. Може да се убедите сами в магазина му – ателие, в търговски център „Марица“, бул. „Георги С. Раковски“ 16, ет. 2 в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук