ПРАВЯТ КРАЙ МЕРИЧЛЕРИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛЕНД АРТ В ЕВРОПА

Дан Тенев
контакти

Мащабно художествено произведение твори край Меричлери художникът Дан Тенев. То е от вида ленд арт – направление в изкуството, възникнало в Америка в края на 60-те години. Характерно за него е, че създаваното произведение е неразривно свързано с природата. В случая става дума за  земна инсталация, наречена „Числови редици”. Нейната площ е 24 600 кв. м, а размерите на всяко число – 40 на 22 м. Те са разположени на две платформи – едната върху стар рудничен насип, другата – в подножието на съседни табани. Намират се на около 1,8 километра северозападно от Меричлери.

Проекта Дан Тенев изпълнява четвърта поредна година. Доколкото ми е известно, това е най-големият ленд арт в Европа. Числовите редици могат да се наблюдават по всяко време от земята и въздуха. Заради зимата работата бе временно спряна, но художникът възнамерява да я възобнови на терена към края на февруари, обясни главният уредник на димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев” – Надежда Стойнева.

Дан Тенев е творец с национална известност в областта на модерното изкуство. Миналата година бе представен в два от кураторските проекта на мащабната юбилейна изложба на Съюз на българските художници /СБХ/ – „Идея за дом“, което е само една от последните му изяви. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук