ПРАВЯТ КНИГА ОТ ДЪРВО СЪС СТИХОВЕ ЗА БОТЕВ И РАДЕЦКИ

Уникална книга от дърво, посветена на революционера Христо Ботев и кораба „Радецки“ правят в Димитровград. Тя е по идея на поета от Меричлери Тиню Стайков, а изработката прави дърворезбарят Георги Георгиев. За направата е използвана липа, изданието ще бъде подвързано с кожа и лакирано, а думите са гравирани с лазер. Георги Георгиев твори с длетото в ателието на втория етаж в Търговския комплекс на бул. „Раковски” – 16. Негово дело са иконостасите на параклиса „Свети Мина”, храмовете в Злато поле, „Мариино“, Длъгнево, Каснаково, Калугерово, Горно Брястово, и други места. Много от дърворезбите му се намират в частни колекции.Radecki-Botev-darvo-kniga

Дървената книга е единствено копие, казва се „Радецки още плува“, както и едноименното, на хартия, издадено през тази година. В него Тиню Стайков подрежда 10 стихове от други свои поетични книги, посветени на националния герой и паметния за българската история кораб. До този момент той публикува 12 издания, а „Радецки още плува“ се оказва 13-о.

Не съм търсил фатализма, така се получи. Реших да се захвана с тази задача, защото за мен Ботев е еманация на еманацията на българския дух. В историята на човека се е писало на керамични плочки, кожи, камък…, но никъде не съм срещал писменост върху дърво. Това е другото уникално, освен че ще бъде единствено копие. Следващото, свързано с „Радецки“ също заслужава внимание. В световната история няма друг случай, в който кораб да бъде превзет, не с цел убийства или грабежи, а в името на Свободата, сподели бившият кмет на Меричлери.

Tinu-StajkovДървената книга ще бъде дарена на сегашния музей „Радецки“ и неговия капитан Божин Божинов. Кога точно ще стане това, засега е неизяснено. Тиню Стайков допълни, че ще реши кога, след разговор с Министерството на културата, за да се информира дали в скоро време подготвят тържествено събитие.

„Радецки“, наречен така на фелдмаршал Йозеф Радецки, е австрийски пътнически кораб, построен през 1851 г. и предназначен за редовни рейсове по Дунав. На 16 и 17 май 1876 г. плавателният съд плава към Виена и спира на редица румънски пристанища. На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и самият Христо Ботев. Той връчва на капитана писмено обръщение-ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй, като непременно пояснява: „…за да се притечем в помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо отечество – България“.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук