ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ЧЕСТВА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕКАТЕРИНА ДНЕС

контакти

Православната църква отдава почит към Света великомъченица Екатерина днес. Християнската светица била една от най-образованите жени на своето време.

Според преданието, Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, тайно изповядвала християнството, я изпраща при отшелник, който я посвещава във вярата.

Екатерина се срещнала с императора, опитала се да го убеди да не преследва християните. Тя успяла да привлече към християнската вяра жена му и много мъдреци. За действията си е хвърлена в затвора, където успява да въведе всички свои посетители във вярата. По-късно е екзекутирана. В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VІ век римският император Юстиниан I основава Синайския манастир.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук