ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТСТЪПИ ПРЕД ПЧЕЛАРИТЕ

Пчелари протест
контакти

Служебното правителство отстъпи пред исканията на пчеларите да бъдат забранени за използване опасни пестициди. Пред Министерския съвет днес се организира национален протест. В него се включват медопроизводители от страната. Причина за недоволството им бе несъгласието с българската позиция при гласуването в Брюксел на забрана за използване на вредни за пчелите вещества. Представителят от нашата страна гласува „въздържал се“, което се оказа решаващо за това забраната да не влезне в сила.

Пред протестиращите премиерът на служебното правителство Марин Райков обяви, че България ще преосмисли позицията си. На 29 април ще има прегласуване. Тогава нашият представител ще гласува „за“ забраната.

Потърсихме за коментар Руси Вълев, председател на Общинския пчеларски съюз в Димитровград. Той разбра от нас за решението на правителството. Затова се борим. Има голяма смъртност при пчелите. От една страна, причина за това е зимният период, от друга обаче, вредните пестициди също оказват немалко влияние, каза той. Допълни, че пчеларите се обявяват за преразглеждане на наредбата за пръскане и използване на пестициди. Според него проблемът не е свързан толкова с нейната корекция, колкото до това, че не се спазват правилата. През миналата седмица той обясни, че пчелари от общината не могат да се включат пряко в протестите. Изпратили са обаче протестно писмо до институциите. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук