По шестима се борят за едно работно място. Най-силна е конкуренцията в Хасково и Сливен

Средно, по шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място, сочат последните данни на Агенцията по заетостта, цитирани от БНР. Най-силна е конкуренцията в областите Хасково и Сливен – по 14 души, а най-слаба в столицата – по трима. Отчита се и тенденцията на ден в бюрата по труда да се регистрират по около 1000 души, сочат още данните.

Детайлният анализ показва, че в 16 области на страната безработицата е над средната, която по последни данни е 6,9 на сто.

Най-висока е във Видин – почти 14 процента, а най-ниска в София-град – малко над 3 на сто. В 10 области на страната равнището й е над 10 процента.

Месец по-рано областите с над 10 процента безработица са били с една повече, като за едно свободно работно място са се конкурирали също по шестима безработни. Най-силна тогава е била конкуренцията в областите Сливен и Разград – по 12 души за едно вакантно място.

Намеренията на правителството са до края на годината регистрираната безработица да не надхвърля 7 процента, а с различните мерки за запазване на заетостта да бъдат съхранени 350 000 работни места.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук