По-слаба грипна вълна очаква вирусолог

контакти

Каква ще бъде грипната вълна извън COVID, никой не знае. Миналата година почти не се регистрира. Този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в Южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане – никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб в „Денят започва“ по БНТ.

В момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме, подчерта вирусологът. Обикновено у нас грипът идва в началото на януари.

„В България е една от най-успешните ваксинационни програми – тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения“, подчерта доц. Гломб.

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни Гломб.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. COVID ваксина също е добре да си поставят бременните жени, подчерта вирусологът.

По отношение на коронавируса, тя допълни, че разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването.

Доц. Любомира Николаева-Гломб предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме. Вижте цялото интервю с нея във видеото:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук