По пътеките на историята и природата край Смолян

Разходката – към стара крепост и впечатляващ каньон, надникваме и в пещера на 3,5 млн. години

контакти

Чували ли сте за село с интересното име Кошница? Намира се недалеч от Смолян и село Смилян, прочуто с боба си. Но и Кошница привлича с нещо туристи. Едната забележителност е историческа – останките на средновековна крепост, другата природна – впечатляващият каньон „Горло“ на река Арда. Разходката тук ще започнем от историческата, но преди това нека погледнем селцето, сгушено между планински върхове. Отдалеч на техния фон то наистина прилича на кошница, с къщичките, струпани като яйца в нея. До Кошница се стига през Смолян и Смилян, а пътят от областния град е малко под 40 километра, изминавани за приблизително 45 минути.

ТВЪРДИНАТА

За да се стигне крепостта, наричана, както и десетки други Калето, паркира се малко преди селото. На мястото има беседка от дясната страна и информационна табела от лявата. Широко е и с достатъчно място, дори за повече автомобили. От паркинга се вижда и върхът на който се е издигало Калето. Обрасъл е в зеленина, измежду която се подават скали.  Натам води широк, в началото път, стигащ до дървен мост на река Арда. Малко след него се стига до разклон, по който се поема вдясно, за да се стигне до поляна. След нея пътеката навлиза в гората и върви нагоре. Удобна е за ходене, защото почти по цялата дължина са поставени парапети. А и да се умори човек, може да отдъхне в две хубави беседки. Изненадата е на излизане от гората. Под върха, видян от паркинга, минава проходна пещера, в която се влиза. Поставени са и пейки, за да се порадват туристите на откриващата се гледка. След още малко изкачване вече сте на крепостта. И там има пейки, плюс маса. Открива се и чудесна панорама към село Кошница, а с малко повече взиране или оптическо средство и входа на пещера Ухловица.

Крепост Калето край село Кошница

Крепостта е строена през VI век по времето на римския император Юстиниан I. Имала е стражеви функции. Установено е, че е използвана на два етапа – най-напред през VI век, когато е издигната, после, вероятно, е загубила значението си чак до средновековието. Но мястото е с много по-древна история, чийто корени водят към античността, когато на върха е имало тракийско светилище. Археологически разкопки и намерени артефакти показват, че от XI-XIII век твърдината отново е възстановена и използвана. В наши дни част от стената е възстановена, което позволява представа за изгледа навремето. Издигната е и дървена наблюдателна кула, каквато, вероятно е имало и някога, с наблюдателни функции.

Изкачването от паркинга до останките на твърдината коства около 20 минути. За разглеждане и снимки там са необходими още толкова. Обратният път трае 15-ина минути, разбира се, в зависимост от това колко спирки се правят.

КАНЬОНЪТ

Връщането на изходната точка, позволява изминаване и на още една забележителност – каньона „Горло“. Отправна точка за него е къмпинг „Трошачката“. За целта с колата се поема към село Смилян. След първия завой има табела „Горло“, вдясно от шосето. Каньонът е точно под нея, но няма къде са се спре. Затова се продължава още малко по шосето. След минута-две, вдясно се вижда черен път, край който може да се остави колата. Къмпингът, към който води чакълест път, е съвсем близо. Представлява оградена продълговата поляна до брега на Арда, където може да се разпъне палатка. Има и барбекюта за туристите. Преминава се през него и се стига до нова указателна табела за „Горло“. Пътеката обаче може да се окаже непроходима заради паднали дървета, затова алтернативен ориентир е Славеевата чешма, между отбивката за къмпинга и първата табела „Горло“, край пътя. Край нея има малък паркинг. Пътеката към каньона започва на 150 – 200 м. от чешмата, след ограда от бетонни колове и бодлива тел. За по-сигурно, координатите са: 41.51512072148156, 24.693426839006246

Каньонът „Горло“

Каньонът „Горло“ е малко известна, трудно откриваема, но много красива забележителност по поречието на Арда. И ако не знаете за него, макар че е само на метри от пътя между селата Смилян и Кошница, ще го подминете, без дори да сте предполагали какво е сътворила тук природата.

Необичайно синият цвят на водата в комбинация със зеленината на горския мъх, обрасъл по скалите, създава палитра от цветове, на които очите не могат да се наситят.

Името на каньона произлиза от неговата форма, която наподобява гърло. Дълбочината на водата стига до 6 метра, а в края на зимата, пълноводната Арда, понякога, вдига нивото си с още и запълва каньона догоре.

ПЕЩЕРАТА

Ако сте в района на Смилян и каньона Горло, в никакъв случай не пропускайте още една малко известна, много подценявана, но изключително впечатляваща забележителност – Агушевите конаци в село Могилица. Те се намират само на 8 км или 10 минути с кола.

Езерце в пещерата Ухловица

Друга забележителност наблизо, която може да се посети по време на екскурзията, е пещерата Ухловица. Намира се на стръмен склон над река Арда. На пътя е от село Смилян за село Арда и до нея може да стигнете като се върнете към Кошница, ако сте следвали последователността на описания тук маршрут. Малко след селото има паркинг, където оставяте колата и продължавате пеша по стръмна пътека, в края на която има близо 200 метални стъпала. Те ще ви отведат право в пещерата. От паркинга до нея се ходи около половин час. Ухловица не е сред най-големите пещери у нас, но е известна с възрастта си – около 3, 5 млн. години и красотата вътре.

Снимки от visitsmolyan.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук