ПО-ОПАСНИ ОТ МЪЖЕТЕ ЛИ СА ЖЕНИТЕ ЗАД ВОЛАНА?

контакти

[quote]АВТОИНСТРУКТОРЪТ КИРО СТОЕВ ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА ПЪТЯ[/quote]

newbeautyСъществува мнение, че жените са по-лоши шофьори от мъжете. Мнозина твърдят, че видят ли жена зад волана, внимават повече. Така ли трябва, а и да сподели опита си от наблюденията на пътя, попитахме автоинструктора Киро Стоев. Той е с близо 40-годишен стаж в професията. Създал е  учебен център в Търговския комплекс на бул. „Раковски“ 16 в Димитровград. Предлага подготовка за категории, обучение за професионална компетентност на водача, психологически изследвания и, изобщо, всичко, необходимо на водача.

Не мога да кажа, че жените са по-слаби шофьори. Всичко зависи от човека и е индивидуално. Има жени, които са по-добри от мъжете. По-оправни са и превъзхождат за волана силния пол, казва инструкторът.

Все пак, всички сме забелязали, че някои дами са по-опасни на пътя, други по-агресивни. Особено, ако са по-млади, зад волана на нова кола или джип. Да не забравяме маникюра и оправяне на грима на централното или странично огледало. Обувките на токчета също не допринасят в най-голяма степен за безопасността при управление на превозното средство. Да не говорим за телефон в едната ръка, кормило в другата.

Киро Стоев
Киро Стоев

Освен да познаваш правилата, на първо място в шофьорлъка е възпитанието. Липсата на първите седем години се отразява на целия ти живот. Преди години, в детските градини и училищата се залагаше повече на възпитанието, не само на образованието. Сега нещата са малко изпуснати, констатира Стоев.

Трябва ли да има допълнителни ограничения за притежание на книжка, възрастова граница, например? Автоинструкторът смята, че не е необходимо. И по този въпрос казва, че всички е индивидуално – един 80-годишен човек може да е по-жизнен, от един 50-60 годишен. На по-възрастния рефлексите са по-забавени, но той компенсира, карайки по-бавно, и внимава повече. За разлика от някои млади, които искат да покажат, че са добри шофьори, карайки рисково.

Сега всеки гледа да е индивидуален, да е над другите. Животът стана напрегнат, всеки бърза за някъде. При някои от младите шофьори няма никаква толерантност, не прощават грешките и са агресивни. По-старите и улегнали знаят, че се бърка и са по-склонни да прощават. Не съм бил свидетел, но напоследък често словесните разправии стигат до физически. Може би, е така, защото наказанията не са сериозни. Много хора, по-заможни, с по-добри адвокати, се измъкват от правосъдието. Има тенденция, че притежателите на по-хубави коли, с повече възможности, са по-малко склонни да зачитат права. Нямат уважение към другите участници в движението. Разбира се, не при всеки е така, коментира Киро Стоев.

Опитният инструктор препоръчва на родителите, ако са решили да купуват кола на детето си, да се спрат на по-евтина и с по-малка мощност. Според него, най-опасната кола е БМВ. Агресивна, бързо набира, подлежи на спортно каране. Избират ги любителите на високите скорости, защото „Баварците“ са със задно предаване и се хлъзгат зрелищно по завоите. Не при всеки е така, но повечето избират БМВ с тази цел, коментира Стоев.

Няма рецепта за повече сигурност на пътя. Трябва да владеем колата, да не бързаме необосновано, да зачитаме правата на другите. Понякога, един мигач може да причини голям хаос, с непредвидени последици. В практиката, всеки ден някой ти отнема предимството. Движението по пътищата не трябва да е състезание, а етика и внимание, синтезира автоинструкторът.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук